Начальниця міжнародного відділу Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доцентка Олександра Дем’яненко 20 лютого 2024 року відвідала Університет прикладних наук Санкт-Пельтена (Австрія), очільник альянсу E³UDRES², який об’єднує 9 університетів з усієї Європи.

У закладах вищої освіти, що входять до альянсу E³UDRES², пропонують студентам, викладачам, науковцям легкий доступ до міжнародного обміну.

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького на початку 2023 року приєднався до європейського університетського альянсу в галузі вищої освіти, досліджень та інновацій E³UDRES² (реалізується в основному за фінансування Erasmus+) і набув статусу українського асоційованого партнера.

Важливою складовою сучасної державної освітньої політики є розвиток міжнародного співробітництва у сфері вищої освіти та інтеграції системи вищої освіти до світового освітнього простору. Пріоритетним дієвим механізмом реалізації є налагодження міжуніверситетського взаємовигідного міжнародного співробітництва відповідно до двосторонніх і багатосторонніх міжнародних договорів, співпраця з Європейською мережею закладів вищої освіти та визнання на міжнародному ринку спільних результатів наукових, технічних, технологічних та інших розробок.

Упродовж року ЧНУ уклав Угоду про міжнародну академічну мобільність для студентів та співробітників у межах програми Європейського Союзу Erasmus+ з університетами-учасниками альянсу, а також договори про співпрацю в інших напрямках. Їх реалізація сприятиме утвердженню університету та міста Черкаси в інтелектуальний та стійкий європоцентристський регіон.

Подальша співпраця з європейським альянсом триває. Такі заходи, як хакатони, I Living Labs або навчальні табори, дають змогу для міжнаціонального та міжкультурного діалогу, сприяють отриманню практичного досвіду. E³UDRES² також пропонує численні можливості для академічної мобільності, створює формати викладання та навчання на основі сучасних викликів, спеціальних досліджень, інновацій у всіх аспектах та відкритий обмін знаннями. У межах діяльності Альянсу також проводяться дослідження щодо трансформацій університетів у майбутньому. У стратегічній перспективі розвитку мережа E³UDRES² має стати мульт-иуніверситетсь-кою мережею із представництвами по всій Європі.

Плани на найближчий час стали предметом обговорення з колегами - керівником міжнародного відділусторони, що приймає, Даінелою Лонер та співробітницею міжнародного офісу Крістіною Геммельмайр, координатором міжнародної мобільності Юдіт Дюрнбергер та мобільності персоналу Клаудією Грьотцль. У ході зустрічі з Ірен Оффре, керівником проєкту E³UDRES² в St. Pölten та Габріеле Пермозер, виконавчим директором E³UDRES² обговорювалися питання діяльності Альянсу та розуміння подальших можливостей, двосторонньої та в межах Альянсу, співпраці.

Плідною була розмова з Александром Адровіцером, доктором наук, міжнародним координатором факультету інформатики та безпеки, керівником відділу цифрових інновацій та досліджень (магістерська програма) та заступником керівника Data Science and Business Analytics (бакалаврська програма), та Катаріною Ауер-Войгтлендер, керівником факультету соціальних наук, щодо міжнародного обміну з реалізації акредитованих в ЧНУ освітньо-наукових програм.

Матеріально-технічна база європейського закладу вищої освіти вразила університетським кампусом, інноваційно обладнаними навчальними аудиторіями та конференц-зали, лабораторіями кібербезпека, можливостями редакції університетського журналу, студії звукозапису, радіостудії та бібліотеки (також функціонує як міська бібліотека).

Учасники двосторонньої зустрічі домовилися про співпрацю у рамках академічних обмінів за програмою Erasmus+, а також про продовження співпраці за іншими напрямками роботи європейського університетського альянсу.

Відділ міжнародних зв’язків