Упродовж весняного семестру 2023–2024 навчального року студентки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького навчаються за програмою академічної мобільності Еразмус КА171 у Відземському університеті прикладних наук (Латвія).

Це Анна Калантаєва, 3 курс, ОС «Бакалавр», ННІ інформаційних та освітніх технологій, спеціальності 113 «Прикладна математика»; Юлія Сотула, 1 курс, ОС «Магістр», ННІ української філології та соціальних комунікацій, ОП «Цифрові медіа, рекламні та PR-комунікації»; Анна Шаріна, 2 курс, ОС «Бакалавр», ННІ економіки і права, спеціальності 051 «Економіка», ОП «Міжнародна економіка»; Катерина Хижняк, 2 курс, ОС «Бакалавр», факультету ОТІУС спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення».

Окрім навчання студентки подорожують, вивчають латвійську культуру, знаходять нових друзів і поширюють українську культуру серед латвійців.

Своїми враженнями поділилася Юлія Сотула:

— Сьогодні кожен з нас має можливість реалізовувати свою мрію про навчання за кордоном, яке так сильно романтизують в соціальних мережах. Ось і ми — четверо студенток з Черкаського національного університету, скористалися такою можливістю і поїхали на навчання за програмою академічної мобільності Еразмус+КА171 до Відземського університету в Латвії.

Що ми про це думаємо, перебуваючи тут близько місяця? Почнемо спочатку. Ми приїхали до містечка Валмієра в очікуванні нових вражень та знайомств. І, чесно кажучи, латвійський народ зустрів нас привітно та гостинно. Перші кроки в чужій країні завжди трохи (ні) нервові, але тут ми відчули себе, як удома. Наше перебування тут розпочалося з гарного старту: від ввічливих посмішок до готовності прийти на допомогу в будь-який момент.

А культурний обмін? Як щодо українського борщу з салом і пампушками? Наші нові друзі з Грузії, Латвії, Вірменії та Казахстану вперше скуштували ці страви під час культурного вечора. Атмосфера була теплою, наче всі ми знали один одного дуже давно.

Тож як це працює? Академічна мобільність — це не лише можливість отримати нові знання та досвід у навчальних закладах інших країн. Це також шанс поглибити розуміння світу через спілкування з різними культурами. Тож якщо ви все ще роздумуєте, варто спробувати мобільність, чи ні, скажу вам одне: це чудовий спосіб познайомитися з іншими культурами!

Вдячні Черкаському національному університету за таку чудову можливість участі у програмі академічної мобільності.