Днями у Львові відбувся ІV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії. До оцінювання учнівських робіт долучилися професор кафедри історії України ННІ історії і філософії Юрій Присяжнюк і випускник інституту, вчитель Черкаської гімназії №9 Андрій Стецюк.

Серед учасників олімпіади — шестеро учнів зі шкіл Черкащини.

Завдання складалися з теоретичного і практичного блоків. Вони порушували проблеми історії козацтва, «довгого» ХІХ століття, Української революції 1917–1921 років, відомих історичних постатей. Учнівська команда Черкащини добре впоралася зі своєю роботою — відразу п’ятеро її представників стали призерами ІV етапу. Своєрідну внутрішню першість вибороли учні Уманського району.

Учасникам, членам журі та організаційного комітету олімпіади, було запропоновано кілька змістовних екскурсій Львовом. Місто концентрує величезну історичну, національну й водночас європейську культурно-мистецьку спадщину.

— Ця спадщина настільки значна і переконлива, що змушує себе любити. Львів’яни добре знають, що Україна — це набагато більше, ніж їхнє чарівне місто. Жартуючи, вони кажуть, що «наш Львів не може бути всією Україною хоча б тому, що в нас немає Тараса Шевченка, Дніпра й козацтва», — розповідає Юрій Присяжнюк.

Перебуваючи у Львові, черкащани звернули увагу насамперед на ті сторінки історії міста, що єднають мешканців Галичини й Наддніпрянщини.

— Приємно було бачити й відчувати, як місцеві громадські діячі й звичайні люди вшановують пам’ять легендарного козацького ватажка Івана Підкови. На центральній площі Львова дотепер стоїть будинок, де провів свою останню ніч перед стратою цей славний лицар. І щоразу екскурсовод нагадує про те, як мужньо він зустрів смерть, як до останнього подиху лишився вірним християнській вірі, шляхетським принципам та козацькому побратимству. Знання історії робить нас мудрішими й сильнішими, — зазначає Юрій Петрович.

ННІ історії і філософії