Гостьову лекцію на тему «Музи Тараса Шевченка. Інтимно-любовний дискурс в українській літературі та Шевченкіані» прочитав доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури та компаративістики Володимир Поліщук для студентів ННІ української філології та соціальних комунікацій, а також усіх, хто цікавиться творчістю Шевченка. Захід відбувся в межах Шевченківських днів у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

— У радянському союзі тема інтимного життя відомих особистостей була під негласною забороною. Інтимно-любовний дискурс тривалий час фактично не досліджувався. У ХІХ столітті була тенденція народництва, тому основну увагу звертали на соціальні питання. Першою серйозною роботою  є книга Марієтти Шагінян «Тарас Шевченко», де вперше в окремому розділі системно розглянуто проблему стосунків Шевченка з жінками і кохання в його житті, — зауважив  Володимир Поліщук.

Професор розповів про найвідоміших обраниць Шевченка та його вподобання щодо жінок. Ця тема викликала інтерес у присутніх, адже зі слів лектора, нове кохання митця завжди дарувало натхнення до написання поезій і художніх картин.

Студенти дізнались багато цікавих фактів про особисте життя Кобзаря.

—  Завдяки цій лекції я більше читатиму вірші Шевченка,  планую придбати книгу «Музи Тараса Шевченка», — поділилася студентка 1-А курсу Анна Ракіто.

Автор: Ірина Захарченко студентка 2-ВБ курсу ННІ УФСК

Фото: Ірина Березенко студентка 1-PR курсу ННІ УФСК