Кафедра фізики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького вже давно довела, що регіональний університет здатний готувати кваліфікованих фізиків, які успішно працюють у відомих наукових центрах світу (університети Сінгапуру, Каліфорнії, Цюриха, Оксфорда, Гренобля, Діжона, Осло, Упсали, Дебрецена, Мюнстера, Кіля, Лейдена, Праги). При цьому всі вони підтримують якнайтісніший зв’язок зі своїми наставниками і допомагають своїй alma mater.

Четверо випускників ЧНУ — Олександр Малий (дипломник А.М.Гусака, закінчив аспірантуру та отримав ступінь PhD в технологічному університеті Сингапуру, зараз працює в університеті Осло), Костянтин Сопіга (дипломник А.М.Гусака, PhD в Сінгапурі, зараз працює в університеті Упсали в Швеції), Влад Турло (дипломник А.О.Ковальчука, отримав PhD в університеті Бургундії у Франції, зараз працює в Каліфорнійському універстеті в Ірвайні), Ігор Радченко (дипломник А.М.Гусака, PhD у Сінгапурі, зараз працює в одному з університетів Китаю) скоординувалися через Інтернет і подарували кафедрі фізики 6 системних блоків комп’ютерів. Техніка, на радість викладачам та студентам, вже встановлені в Лабораторії математичної фізики. До речі, це перша в Черкасах спільна лабораторія університету та Національної Академії наук України.

— Кожному студенту, який приходить вчитися в ННІ ІНФОТЕХ, ми намагаємося допомогти і відкрити нові широкі перспективи для подальшого розвитку. Кафедра фізики завжди радіє успіхам випускників, радиться з ними. Фізики добре знають, що багатіють не скупі, а щедрі. Ті випускники, що їдуть прогресувати за межі Черкаської області чи навіть України, прагнуть віддячити своїй alma mater, — каже професор кафедри фізики, доктор фізико-математичних наук Андрій Гусак. — І допомога чотирьох наших випускників — лише один із прикладів. Крім того, Олександр Малий та Костянтин Сопіга планують приїхати на рідну кафедру 2 травня і протягом двох тижнів прочитати курс лекцій із нанофізики та нанотехнологій для студентів і аспірантів-фізиків. До речі, лекції будуть відкриті для всіх охочих.

Андрій Михайлович додає, що Олександр Малий, Костянтин Сопіга, Ігор Радченко, Владислав Турло відкриють галерею випускників-спонсорів фізмату (ННІ ІНФОТЕХ ЧНУ), про що буде офіційно оголошено під час традиційного Дня фізмату 12 квітня.

 

 

ННІ ІНФОТЕХ