Під час засідання «круглого столу» в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького говорили про роль видатних уродженців Черкащини в історії та культурі України.

Науковий захід, організований 11 січня Черкаським національним спільно з Черкаською обласною військовою адміністрацією, присвятили 70-річчю утворення Черкаської області.

— На Черкащині у всі історичні періоди народжувалися люди, які відігравали надзвичайно важливу роль у розвитку української держави, у формуванні світогляду українців. Безумовно, всі знають, що це земля Богдана і Тараса — Богдана Хмельницького як державотворця і Тараса Шевченка, який є пророком української нації. Але в переліку видатних уродженців Черкащини — Остафій Дашкевич, Макар Кушнір, Іван Піддубний, представники славних родів Симиренків, Гулаків-Артемовських та багато інших, — наголосив ректор Олександр Черевко та подякував почесним гостям з Черкаської ОВА за співпрацю й підтримку університетських проєктів. Він також згадав, як свого часу працював над поверненням Черкаському краю видатних імен та їхнього культурного спадку. Пам’ять про цих людей росія, а пізніше і її правонаступник срср стирали з  історії. І знадобилися десятиліття досліджень, державницької роботи, щоб відновити історичну справедливість. Круглий стіл у ЧНУ служить саме цій меті і віддає данину шани відомим землякам.

Тому до цієї події свої доповіді підготували, представники влади, проректори університету, науковці різних інститутів.

— У переліку особистостей, які творять історію Черкащини й України загалом, ми вказуємо і наших сучасників, земляків і випускників Черкаського національного. За результатами дослідження, можу назвати близько 200 вихідців із Кам’янщини, які зробили вагомий внесок у становлення Черкащини. Вони очолюють навчально-наукові підрозділи університету, навчають дітей у школах, працюють в органах влади та історико-культурних закладах, — розповів заступник голови Черкаської обласної військової адміністрації Олександр Шамрай.

Начальник управління освіти і науки Черкаської ОВА Валерій Данилевський, який теж є випускником ЧНУ, додав:

— Століттями наші земляки ставали на захист своєї батьківщини. Сьогодні історія повторюється. Ми воюємо із загарбником, який хоче нав’язати нам свій світогляд і своє бачення, як нам потрібно жити. Тому важливо сьогодні згадати тих людей, теж вихідців з Черкащини, які зі зброєю в руках у різні непрості періоди для України стали на захист рідного краю.

Учасники круглого столу заслухали низку доповідей про знакові постаті в історії української культури на теренах Черкащини. Так, завідувач кафедри історії України, доктор історичних наук, професор Віталій Масненко окреслив внесок Макара Кушніра (Богуша) у формуванні ідеологічних засад ОУН.

Перший проректор, професор Василь Мойсієнко представив аналіз феномену Агатангела Кримського у контексті від енциклопедизму до патріотизму.

Про славний рід Симиренків та їхні заслуги перед Україною розповів проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло.

Представив Петра Гулака-Артемовського як інтелектуала, патріота, новатора в українському письменстві завідувач кафедри української літератури і компаративістики, доктор філологічних наук, професор Володимир Поліщук.

З переліком тем усіх доповідачів круглого столу можна ознайомитися в програмі заходу за посиланням.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: Олександра Гончаренко, Ірина Березенко, студентки 2-PR ННІ української філології та соціальних комунікацій