Студенти, викладачі та випускники ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького традиційно беруть участь в акції з охорони популяції підсніжника складчастого в лісовому урочищі Холодний Яр.

З 2021 року тут створено Національний природний парк «Холодний Яр», який опікується збереженням біорізноманіття та історичної спадщини.

Рано навесні сюди приїжджають тисячі людей, які хочуть помилуватись весняними квітами. Така кількість туристів потребує значної уваги з боку природоохоронців. На жаль, не всі відвідувачі проявляють екологічну свідомість та прагнуть зірвати або викопати квіти. Ще однією проблемою є витоптування місць зростання цих рідкісних рослин.

Тому директор НПП «Холодний Яр» Богдан Легоняк традиційно звернувся до Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького щодо сприяння охороні первоцвітів. Студенти та викладачі ННІ природничих та аграрних наук беруть участь в акції з охорони підсніжників з 2002 року. У 2024 році вже відбулось два волонтерських заїзди за участю студентів-біологів та екологів. Під час акції студенти під керівництвом викладачів мають можливість ознайомитись із об'єктами рослинного і тваринного світу, а також історичними пам'ятками Холодного Яру.

У Холодному Яру цього року для відвідування туристами відкрито одне місце зростання підсніжників, розташоване поблизу пам’ятного знаку «Склик», відвідування лісів на території Черкаської області на період воєнного стану заборонено.

Квітування підсніжників цього року продовжується, тож акція з охорони рідкісних рослин триває. Допомогу у проведенні акції надає профспілковий комітет та ректорат Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького.

Що може зробити кожен? Насамперед не рвати, не викопувати, не купувати та не дарувати рослини, занесені до Червоної книги України.

Більше про це пропонуємо переглянути у відео на «5 каналі»: