Золото «Кубку Федерації гирьового спорту України, присвяченого пам’яті Є. Ф. Гарнич-Гарницького» здобули студенти ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Євгеній Дорошко та Валерія Денисенко.

Змагання проходили 8 квітня в Києві. Продемонструвати силові якості з’їхалися спортсмени з різних регіонів України. Денис та Євгенія — навчаються на першому курсі спеціальності 016.03 «Спеціальна освіта (Ортопедагогіка)». Обоє прийшли в гирьовий спорт завдяки тренеру, кандидату біологічних наук, доценту кафедри анатомії, фізіології та фізичної реабілітації, заслуженому майстру спорту України Юрію Петренку. І не помилилися, адже уже з перших масштабних спортивних змагань з гирьового спорту привезли перші місця. Валерія показала найкращі результати серед жінок у ваговій категорії 70 кг (номінація «Ривок», вага гирі — 16 кг). Євгеній здобув перемогу в номінації«Ривок», 5 хв, у ваговій категорії 90 кг серед спортсменів з інвалідністю.

— Для мене ці змагання — перший крок у спорті. Для початку це добрий результат, новий досвід, — поділився враженнями спортсмен. — Коли ти виходиш на поміст, починається відлік часу, усі попередні хвилювання зникають і ти просто робиш свою справу. Надалі результати будуть ще кращі. Змагання не тільки мотивують, там можна зустріти людей, які роблять неймовірні речі в спорті.

Євген Дорошко воював на фронті під Попасною, у перші місяці повномасштабного вторгнення отримав поранення, внаслідок якого залишився майже без зору. Але не опустив руки та пішов у спорт.

— Життя вносить свої корективи. Якщо вже так сталося, що я не встиг принести більшої користі на фронті, то докладатиму максимум зусиль, щоб наближати перемогу у цивільному житті. Держава надала можливість для вступу до закладу вищої освіти, я використав цей шанс і вступив у Черкаський національний. Адаптуватися до життя в нових умовах мені допомагає родина. Підтримують викладачі та одногрупники. Можливо, своїм прикладом я зможу когось надихнути, адже не потрібно впадати у відчай після тяжких поранень й говорити, що життя закінчене. Я ні про, що не жалкую й вважаю що ситуація, яка трапилася, дає поштовх рухатися далі. Спочатку допоможуть мені, а потім і я буду допомагати іншим, — переконаний Євген.

На першому плані в спортсмена – це здобути вищу освіту, тому нині всі зусилля спрямовує на навчання та тренування.

Валерія переїхала на Черкащину з Херсонської області. Там займалася різними видами спорту: волейбол, баскетбол, але зрештою зупинилася на гирьовому спорті.

— Навчатися дуже подобається, радію, що обрала саме ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я. До війни моїм тренером був Валентин Приходько. Ми їздили на змагання, виборювали призові місця, але війна зруйнувала всі плани. Та попри це я продовжую займатися спортом зі своїм нинішнім тренером Юрієм Петренком, — розповіла Валерія Денисенко.

Спортсмени упевнені, гирьовий спорт недооцінений, насправді ж він приносить багато користі, дає загальну фізичну підготовку. Це спорт, що підходить як чоловікам, так і жінкам та допомагає підтримувати здоров’я, тому вони налаштовані зробити все, щоб популяризувати цей вид спорту.

Аліка Жаркова, Юлія Капуш, студентки 4-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій