Полонійний центр Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького отримав цікаву інформацію від свого партнера по міжнародній діяльності, Палацу молоді міста Бидгощ: Палац молоді  організував зйомки молодіжного фільму «About You and Us», у яких взяли активну участь делегати Учнівської міжпарламентської асамблеї міста Черкаси разом із молоддю Бидгоща.

16 - 22 жовтня учасники отримували навички знімання, монтажу, інтерв’ювання та роботи з відеоматеріалами під керівництвом фахового оператора Mariusz Marecki. Черкаські школярі створювали сценарій і аналізували важливу для проєкту кінороботу  видатного польського режисера Анджея Вайди разом із кінознавцем Домініком Вєрским. Цей творчий захід реалізовано у межах польсько-українського молодіжного проєкту «About You and Us — realisation of a Polish-Ukrainian Youth film». Він отримав фінансування на конкурсі пропозицій міжнародного співробітництва, організованому містом Бидгощ.

 «Для мене ця поїздка була незабутньою, адже подарувала масу емоцій та досвід, який запам’ятається на роки. Особисто я переосмислила значення молоді як за кордоном, так і в нас в Україні. […] З нетерпінням чекаю показу фільму», — поділилася своїми враженнями спікерка УМА Софія Менько.

На думку директорки Полонійного центру Лілії Потапенко, така інформація зацікавить усіх студентів і викладачів університету, які мають відношення до польської мови, літератури, історії  і культури. А це майже 200 осіб, серед яких — студенти, які вивчають у цьому році польську, викладачі, наукові і навчальні інтереси яких теж пов'язані з Польщею. Лілія Вікторівна вважає, що буде цікаво побачити Бидгощ, давнє місто-побратим Черкас, очима української і польської шкільної молоді. І цілком вірогідно, що хтось із цих активних і талановитих учнів, на яких перебування у Польщі і здобутий творчий досвід справили незабутнє враження, вже у наступному році вступить до Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

— Уже другий рік університет готує фахівців зі спеціальності «Польська мова, переклад і міжкультурна комунікація». Ці спеціалісти мають змогу налагоджувати польсько-українську співпрацю у різних галузях, зокрема, в гуманітарній.

Полонійний центр