На  засіданні Черкаської обласної ради ректорів, директорів закладів вищої, фахової передвищої освіти обговорили реформи, що пропонуються в галузі вищої освіти України.

До дискусії долучилися заступник голови Черкаської ОВА Олександр Шамрай, начальник управління освіти і науки Черкаської ОВА Валерій  Данилевський, голова обкому Профспілки освіти і науки України Анатолій Стеценко.

— Це питання вже кілька тижнів на слуху в освітян.

Розгляд змін до законопроєкту «Про вищу освіту» відбудеться на початку березня або в кінці лютого. А сьогодні у нас є можливість давати пропозиції до Міністерства освіти і науки України. Адже з огляду на аналітику міністерства, є потреба в скороченні мережі ЗВО. Але якщо заклад освіти має потужну матеріальну базу, досвідчений професорсько-викладацький склад, 3-4 тисячі студентів — він має функціонувати в навчальному просторі України, — звернувся до очільників освітянських колективів Олександр Шамрай.

Начальник управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації     Валерій Данилевський у своїй доповіді проаналізував стан, тенденції, перспективи вищої та фахової  передвищої освіти Черкащини.

— Наразі вища освіта потребує змін, вона має бути надзвичайно якісною і конкурентоздатною на європейському і світовому ринку освітніх послуг. Не всі заклади «дотягують» до такого рівня, але є й дуже потужні ЗВО, які займаються науковою, дослідницькою діяльністю. Їхні актуальні прикладні розробки дають суттєві результати в усіх сферах суспільного життя. Тут необхідний виважений підхід. Вдячний раді ректорів, що зголосилися обговорити питання, висловити своє бачення. Ваше  спільне колегіальне рішення беруся донести до відома профільного Міністерства.

Голова ради ректорів, директорів ЗВО Олександр Черевко у своєму виступі детально поінформував про суть реформ, що пропонуються в галузі вищої освіти.

— Майже два роки в умовах воєнного стану галузь функціює, працівники отримують зарплату, студенти — стипендію. Ми підтримуємо Збройні Сили України. Проте можливості для розвитку обмежені. Тому необхідно концентрувати зусилля і трансформуватися відповідно до вимог часу.

Відповіді на виклики шукаємо разом і, після регіонального обговорення, надішлемо свої пропозиції Міністерству освіти і науки.

Очевидно, зміни зачеплять усіх освітян. Колективи повинні мати уявлення, як вони будуть діяти в нинішніх  умовах, забезпечувати регіональні потреби у фахівцях, а свій колектив — роботою, — підсумував він.

Свою точку зору висловив і голова обкому Профспілки освіти і науки України Анатолій Стеценко.

директор Черкаського художньо-технічного фахового коледжу Микола Серватинський розповів про економічну і  соціальну роль закладів фахової передвищої освіти.

Питання викликало значний інтерес, в обговоренні взяли участь представники як вищої, так і фахової передвищої освіти. Ділилися проблемами, які постали вже на сьогодні. Свої пропозиції домовилися сформулювати і надіслати у Міністерство освіти і науки.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького