На запрошення начальника відділу освіти м. Ченстохова (Польща) Рафала Піотровського професор Євген Сінкевич, очільник українсько-польського науково-історичного Центру Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького взяв участь у науковій панелі, що проходила в краєзнавчому музеї м. Ченстохова (старий ратуш).

Міське самоврядування міста Ченстохови разом з управліннями освіти міст Вільнюса (Литва) і Резекне (Латвія) реалізують проєкт «Przeszłość buduje przyszłość – Sąsiedzi równych praw» (Минуле будує майбутнє — сусіди з рівними правами).

Запропонована модель орієнтована на молодь і реалізується в рамках більш глобального проєкту «Європейський інструмент сусідства і партнерства», що діє в Європейському Союзі з 2005 року. На його виконання Ченстохова отримала 92,5 тис. євро. від ЄС.

У роботі панелі взяв участь президент міста Ченстохова Кшиштоф Матиящук, гості з Литви і Латвії, представники громадськості та учні ліцею. З доповідями виступили доктор габілітований, професор Ґжегож Новік; доктор габілітований у Польщі, професор Євген Сінкевич; доктор наук гуманістичних у царині історії, віце-президент міста Ченстохова Ришард Стефаняк. Говорили про загрозу тоталітаризму, необхідність розвивати базові інститути сучасного суспільства — самоврядування і демократію, про налагодження співпраці між народами, про підтримку боротьби України та пошук реальних запобіжників війни в Європі та світі.

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії