Студент Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Лугеря в складі національної збірної України став бронзовим призером чемпіонату Європи з академічного веслування, який проходив у Німеччині.

Підготували спортсмена до змагань тренери: Сергій Гречуха (завідувач кафедри теорії й методики фізичного виховання) та Юрій Кучеренко (випускник ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я).

Ми поспілкувалися зі спортсменом та його тренером Сергієм Гречухою й дізнавалися, яким був шлях до першого міжнародного успіху.

— Працюємо разом вже років п’ять. Перший успіх до нас прийшов ще на чемпіонаті України серед старших юнаків, ми були в бронзовій четвірці, там і почалося наше сходження. Результати поступово покращувалися, але ми навіть і не могли мріяти про міжнародний успіх, — розповідає Олександр. — Цьогоріч вирішили суттєво змінити систему підготовки, пішли на колосальне збільшення обсягу виконаної роботи і велике навантаження, й сподівалися, що це дасть позитивний результат.

Усе літо й частина весни пішли на підготовку. Результати не забарилися.

— Перші перемоги здобули на чемпіонаті України — ми посіли перші, другі місця, і, відповідно, виграли відбір до чемпіонату Європи, — ділиться враженнями Сергій Гречуха. — У німецькому місті Крефельд, де проходили міжнародні змагання, чітко виокремлювалося чотири команди, які були приблизно на одному рівні. Це збірна Румунії, збірна Великобританії, збірна Німеччини та, відповідно, збірна України. Як показав фінальний заїзд — всі 4 команди, які відокремлювало буквально 2 секунди, боролися до останнього. Все вирішили останні метри дистанції. Хлопці зібрались вирвали 3 «бронзове» місце у господарів змагань — збірної Німеччини, що нас дуже порадувало.

Але спортсмен не збирається зупинятися на досягнутому.

— Наша мета — Олімпіада 2028, — наголошує Сергій Гречуха.

Зацікавився академічним веслуванням ще в 7 класі. Згадує, як до школи прийшов тренер і запропонував записатися на секцію з веслування.

— Спробував займатися на тренажері, мені сподобалося, дуже цікаво. Відтоді пішли перші старти, нагородження, медалі, бажання бути кращим за іншого, щоб перемогти. Це спонукало для подальшого розвитку, перемоги надихали й мотивували працювати ще більше, — зауважив Олександр.

Нині Олександр навчається на другому курсі в ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я. Навчання тільки допомагає в тренувальному процесі, адже дозволяє подивитися на нього з наукового погляду. Зрозуміти, що відбувається з організмом під час тренування.

За роки в спорті біли різні ситуації, перемоги, звичайно мотивували, але були й непрості хвилини розчарування, коли попри тренування чогось таки не вистачило до призового місця. Але відбувався постійний аналіз подібних ситуацій, робилися висновки і продовжувався рух вперед до наступної перемоги.

— Сьогодні додає сил і мотивації усвідомлення того, скільки проведено годин тренувань під звуки сирен, у підвалах. Це навіть додає сили,  розумієш що в країні війна, і якщо ти поїхав на змагання, потрібно продемонструвати, що Україна навіть у стані війни може показувати високі спортивні результати, — переконаний Олександр Лугеря.

Сьогодні найбільші для спортсмена помічники і натхненники — це тренери й батьки. Тим, хто тільки розпочинає свій шлях у спорті, радить бути наполегливим, не опускати руки, навіть коли дуже важко, йти вперед відповідно до окреслених планів. Якщо виникає бажання здатися, це означає, що 95% роботи вже виконано, тому треба продовжувати рух до перемоги.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького