Заходи з нагоди 85-річчя від дня народження Василя Симоненка та вручення його іменної літературної премії відбулися в Черкаській обласній філармонії. На вечір пам’яті поета завітали всі небайдужі до його таланту. Адже хоч і зустрів Василь Симоненко лише 28 весен, його літературний спадок важко переоцінити. На урочистостях була присутня й делегація Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на чолі з ректором Олександром Черевком.

Привітав гостей заходу голова Черкаської ОДА Роман Боднар:

— Василь Симоненко — митець, який представляв авангард суспільства, і за короткий життєвий шлях залишив яскравий відбиток у нашій свідомості. Одним зі слоганів, який відібрали для бренду Черкаської області, є фраза «земля переможців». Безсумнівно, Василь Симоненко — і є один із тих переможців, яким будуть пишатися черкащани. Цінності, якими пронизана поезія митця, — патріотизм та громадянська мужність. Він зробив вибір і як людина, і як поет, ставши яскравим представником шістдесятників.

Крім того, Роман Боднар подякував усім, хто причетний до збереження пам’яті про Василя Симоненка: митцям та літераторам, зокрема Черкаській обласній спілці письменників, усім ініціаторам Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка.

До вітальних слів також приєдналися перший заступник Черкаської обласної ради Андрій Сегеда та міський голова Анатолій Бондаренко.

Традиційно, до цієї памʼятної події було визначено переможців літературної премії імені Василя Симоненка. Голова конкурсної комісії, професор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Володимир Поліщук нагадав, що Всеукраїнська літературна премія імені Симоненка, започаткована в 1990-их роках Черкаською обласною державною адміністрацією та Черкаською обласною радою, призначається у двох номінаціях — за поезію і художній твір, грошові призи яких складають 20 000 гривень і 30 000 гривень відповідно. Зауважив, що кожного року число претендентів на конкурс збільшується, а премія вважається однією з найпрестижніших в Україні.

У номінації «За кращу першу поетичну збірку» конкурували шість поетів. Перемогу здобув Ігор Мітров з Керчі за збірку поезій «Голландський кут».

У номінації «За кращий художній твір» з-поміж 18 претендентів лауреатом визнано нашого земляка Василя Шкляра за роман «Троща».

Подяки за вагомий особистий внесок у дослідження й популяризацію творчості Василя Симоненка, зміцнення заради державного престижу та значення літературної премії його імені, а також з нагоди 85-річчя від дня народження поета отримали професори Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, письменники Василь Пахаренко та Володимир Поліщук.

Голова Національної спілки письменників Михайло Сидоржевський подякував ініціаторам заходу й додав декілька слів про важливість такої практики:

— Черкащина породила сакральні потужні постаті для української історії. Наші світочі національного відродження порятували Україну в найглухішу пору бездержавності. Слово Симоненка — безсмертне, суголосне викликам сьогодення, і ми маємо його пам’ятати й шанувати.

Директор Міжнародного фонду національної пам’яті України Борис Пономаренко, за дорученням президента міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України, героя України, академіка НАН України Ігоря Юхновського, вручив почесну грамоту голові Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України Володимиру Поліщуку за активну громадську діяльність і вагомий внесок у справу й творення літературної пам’яті і примноження національних цінностей України.

На заході виступив однокурсник, друг юнацьких років Василя Симоненка, поет Петро Засенко, який згадав поетичне становлення генія, розповів про те, як шукав вірші друга після його смерті й видавав книги в умовах тодішньої суворої цензури.

За словами ректора ЧНУ Олександра Черевка, сьогодні на творчості Симоненка можна вчитися патріотизму.

— Творчість Симоненка актуальна як ніколи. Про що б ми не говорили: про українську національну ідею, про патріотизм, любов до батьківщини, про загальнолюдські цінності — на всі питання можемо знайти відповідь у його творах.
Творчі колективи виконували вірші поета-земляка під музичний супровід, співали й пісні, які любив слухати колись Василь Симоненко. Зокрема, радували гостей Черкаський академічний заслужений український народний хор Черкаської обласної філармонії, родинний дует у складі матері Галини Яценко та доньки Катерини Овсієнко, камерний хор «Канон», народний співак Василь Нечепа, вокальне тріо «Барви».

 

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/85-rokiv-symonenku.html#sigProId8bab6e4280
 

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького