На базі кафедри російської мови, зарубіжної літератури та методики навчання відбувся науково-практичний семінар учителів зарубіжної літератури «Основні тенденції розвитку літературного процесу ХХІ століття».

Захід проходив у межах всеукраїнського семінару «Іноземні мови та зарубіжна література: орієнтири, напрями, методика й інновації». Семінар проводиться для реалізації освітнього проекту «Вища та середня школа — співпраця заради майбутнього». Він об’єднав понад півсотні учасників, серед яких — учителі зарубіжної літератури навчальних закладів Черкаської області, викладачі та студенти ННІ іноземних мов.

Учасники семінару заслухали цікаві наукові й методичні виступи, присвячені проблемам сучасного літературного процесу та особливостям його вивчення. Кандидат філософських наук, доцент Павло Кретов у своїй доповіді «Оксфордський «гурток інклінгів»: Дж. Р. Р. Толкін та К. С. Льюїс — аксіологічний вимір літератури» акцентував увагу на ціннісних аспектах літератури та їхній важливості для сучасного гуманітарного дискурсу. Доповідь кандидата філологічних наук, доцента Інги Богданової «Проблеми аналізу та інтерпретації роману М. Павича "Хозарський словник"» була присвячена проблемам сприйняття й інтерпретації постмодерністського роману. А науковий співробітник відділу світової літератури Інституту літератури імені Т. Шевченка НАН України кандидат філологічних наук Ольга Романова розповіла присутнім про національні гуманітарні школи, їх типологію, особливості та взаємозв’язки зі світовою літературою.

Семінар засвідчив, що тематика, запропонована до обговорення, є справді актуальною не лише для сучасної науки і практики викладання зарубіжної літератури як навчальної дисципліни, а й має велике суспільне значення.

 

 

Кафедра російської мови, зарубіжної літератури та методики навчання