Майстер-клас «Приватне життя публічних осіб: фотоскандали та розслідування» відвідали студенти ННІ економіки і права Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Тренінг від керівниці Академії інтелектуальної власності Ольги Кулініч організувала кафедра інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін.

На заході також були присутні викладачі кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін: завідувачка кафедри, кандидат історичних наук, доцент Наталія Попова, кандидат історичних наук, доцент Віктор Іващенко, директорка «Юридичної клініки» ЧНУ, кандидат юридичних наук, доцент Олена Кульбашна.

Присутні  дізналися більше про те, як знайти баланс між приватним життям і суспільним інтересом до знаменитостей, а також — як, зважаючи на умови різних ситуацій, правильно й справедливо, відповідно до законодавства України, вирішувати конфлікти між публічними й медійними особами.

— Майбутні правники та юристи повинні цікавитися новинами, зокрема, скандалами з життя публічних осіб і журналістів. Детально вивчати умови конфлікту і проєктувати інформацію на законодавчий рівень. Це називається професійною деформацією, — зазначила Ольга Кулініч. 

Насамперед, тренерка разом зі студентами визначила різницю між поняттями «публічна» та «медійна» особа з точки зору законодавства. Присутні згадали скандали між політиками та журналістами, які відбувалися нещодавно. За словами спікерки, журналісти мають права на висвітлення інформації. Але від популярності особи, її посади й цінностей, які вона сповідує, залежить суспільна оцінка її приватного життя.

Окремо учасники тренінгу подискутували на тему використання фотографій неповнолітніх дітей, інших рідних та близьких відомих осіб у журналістських матеріалах.

Разом з Ольгою Кулініч студенти та викладачі розглянули ситуації з фотоприкладами і з’ясували, чи мали право журналісти вчиняти подібні «розслідування» і що їх до цього спонукало — реальний суспільний інтерес чи проста цікавість.

Наприкінці зустрічі учасники мали змогу поставити запитання спікерці та отримати сертифікати про участь у майстер-класі.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького