14 березня в стінах Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на базі ННІ історії та філософії відбулося пленарне засідання ХХХ березневої сесії Осередку Наукового товариства імені Тараса Шевченка у Черкасах. Захід приурочили до шевченківських днів.

Варто нагадати, що Наукове товариство імені Шевченка є найстарішою українською науковою організацією. До створення Національної академії наук саме НТШ відігравало роль провідної української наукової інституції. Від 1989 року Товариство як громадська організація відновило свою діяльність в Україні. Осередок Товариства у Черкасах діє від 1997 року. Тоді ювілейна березнева наукова сесія об’єднала науковців різних галузей знань обласного центру і регіону в цілому.

Захід відкрив голова Осередку НТШ в Черкасах професор Віталій Масненко. Він наголосив на значенні діяльності Товариства для розвитку української науки, особливо у справі залучення молодих дослідників — аспірантів і студентів — до проведення наукових пошуків.

У рамках засідання були заслухані доповіді професора Юрія Присяжнюка «Селянство як “незручний клас” у новітніх студіях українських істориків», професора Анатолія Чабана «Згадки про малу батьківщину у “Щоденних записках (журналі)” Тараса Шевченка», аспірантів Олексія Компанійця «Становлення та перспективи розвитку екологічної історії (environmental history) в Україні», Ярослава Платміра «Євген Чикаленко та його “рідні діти”: соціальні та національні аспекти взаємин», Сергія Воробйова «Дослідження історичного кіна в сучасній Україні: джерела та історіографія».

Віталій Масненко розповів про вшанування і меморіалізацію Героїв Небесної сотні та російсько-української війни. Виголошені доповіді викликали жваву дискусію серед присутніх науковців і студентів.

Також відбулися засідання історичної, філософської, історіографічної, правничої та філологічної секцій Товариства. Матеріали доповідей будуть надруковані окремим збірником.

 

ННІ історії і філософії