Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко взяв участь у роботі науково-практичного семінару «Польська й українська наука в умовах реформування».

Семінар проходив на базі Південно-Східного наукового інституту в Перемишлі (Польща).

Південно-Східний науковий інститут із 1990 року займається дослідженням польсько-українських стосунків, історії України та національних меншин і релігійних общин в обох країнах. Провадить дослідницьку й видавничу діяльність, має спеціальну бібліотеку з українознавства, організовує тематичні зустрічі й бібліографічні консультації. Також вивчає матеріали в українських архівах, надає інформацію про дослідження, що ведуться в Україні в сфері історичних та суспільних наук, про український видавничий ринок.

Із ректором ЧНУ зустрівся директор Південно-Східного інституту Станіслав Стемпень. За словами Олександра Володимировича, досвід діяльності цього науково-дослідного підрозділу цікавий для Черкаського національного. Зокрема, перспективною є робота з грантовими програмами.

Станіслав Стемпень запросив колег із України долучитися до спільних проектів. Першим кроком у цій співпраці стане участь польського науковця у конференції «Революційні потрясіння початку ХХ ст. в Європі: геополітичний, соціокультурний і антропологічний виміри», що відбудеться в Черкаському національному в квітні.

Олександр Черевко також ознайомився з організацією навчального процесу в Державному Східноєвропейському Університеті в Перемишлі. Спеціальності, за якими там проводять підготовку фахівців, є актуальними і затребуваними на сучасному європейському ринку праці. Цю практику ректор пропонує застосовувати при відкритті нових спеціальностей та освітніх програм у Черкаському національному університеті.

Нагадаємо, Черкаський національний університет провадить активну міжнародну діяльність. Заклад вищої освіти є учасником Східноєвропейської Мережі університетів та членом Мережі університетів країн Чорноморського регіону.

Співпраця із закордонними інституціями ведеться у межах чинних двосторонніх угод. У 2018 році укладено міжнародні угоди про співробітництво з Народною академією Яна Гуса (Чехія), Університетом Кардинала Стефана Вишинського у Варшаві (Польща), Громадською організацією «Ukraine and Ukrainіans Abroad» (США).

Викладачі ЧНУ — учасники 15 міжнародних грантових проектів.

Фінансуються також дві локальні грантові програми: грантовий проект «Культурно-освітні перформанси з інтелектуальної власності» у межах Громадського бюджету – 2018 та грантовий проект на замовлення Управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА «Проведення спеціальних заходів, спрямованих на запобігання знищенню чи пошкодженню природних комплексів територій та об`єктів природно-заповідного фонду».

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького