Кодекси законів, економічні стратегії, туристичні маршрути світу та особливості готельної індустрії — все це та багато іншого вивчають студенти навчально-наукового інституту економіки і права Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. У стінах інституту кожен здобуває якісну вищу освіту, стає кваліфікованим фахівцем, а найголовніше — проживає свою найкращу пору життя. Детальніше про те, як живе інститут, про освітній процес та роль студентської ради в розвитку ННІ, читайте у проекті «Один день із життя інституту, факультету».

За п'ятнадцять хвилин восьма. Викладачі та студенти поспішають на навчання. Сьогодні у когось лекції, а в когось — практичні заняття, хтось зможе на практиці закріпити теорію, а хтось — працюватиме у навчальних лабораторіях інституту.

За словами директора ННІ економіки і права Василя Андрусяка, нині в інституті 1144 студенти здобувають освіту за 12 спеціальностями.

—   Щороку в інститут економіки і права вступає близько 400 молодих людей. Наші викладачі завжди орієнтуються на студента. Ми покращуємо для них умови, організовуємо цікаві заняття та пропонуємо практику в кращих юридичних фірмах, компаніях з економічного розвитку, турагенціях, ресторанах тощо. Переконаний, що злагоджена робота колективу інституту є запорукою його розвитку, — зазначає Василь Миколайович.

Директор інституту також розповів, що цей підрозділ університету має потужну матеріальну базу, необхідну для якісного забезпечення навчального процесу. Аудиторний фонд ННІ економіки і права становить понад 30 аудиторій, серед яких: комп’ютерні класи, лекційні, спеціалізовані та аудиторії загального призначення.

Для покращення практичних навичок студентів на базі інституту створені спеціальні лабораторії. Саме в них проходять семінарські заняття.

Про криміналістичну навчальну лабораторію розповідає її завідувач, кандидат юридичних наук, доцент Олександр Сокуренко:

—   Лабораторія забезпечена науково-технічними засобами, котрі використовуються при проведенні як теоретичних, так і практичних виїзних занять, під час імітації події злочинів. Криміналістична лабораторія має необхідну навчально-технічну базу: криміналістичну, оперативно-розшукову, а також фототехніку, аудіо- та відеотехніку, техніко-криміналістичні засоби для виявлення, фіксації, вилучення та дослідження речових доказів. Усе це дозволяє студентам оволодіти сучасними знаннями у галузі криміналістики.

Під час практичного заняття студенти демонструють навички зі знімання відбитків пальців та з фіксації вилучення слідів злочину на місці його скоєння. Практичних вмінь додає також екскурсія до науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України в Черкаській області. Це знайомство з діяльністю експертної криміналістики, з особливостями проведення експертиз.

Відчути себе справжніми юридичними консультантами студенти можуть під час роботи в юридичній клініці Черкаського національного. Її метою є надання безкоштовної допомоги всім, хто звернувся.

У клініці студенти, які навчаються за спеціальністю «правознавство», отримують практичний досвід роботи, а відвідувачі – кваліфіковану правову допомогу.

Від моменту створення послугами юрклініки скористалася не одна сотня пенсіонерів, студентів, людей з інвалідністю та опікунів дітей-сиріт.

Юридична клініка університету є членом Всеукраїнської асоціації юридичних клінік. До роботи в ній залучено кращих студентів 3-5 курсів. Кураторами є досвідчені викладачі, які забезпечують необхідну методичну та теоретичну допомогу в наданні консультацій громадянам.

Робота для студенів у клініці проходить за графіком. Сьогодні тут працюють студенти 4 курсу Інна Антоненко та Ярослав Солонецький. За їхніми словами, це дуже цінний практичний досвід.

—   Ми працюємо з конкретними ситуаціями. Консультуємо клієнтів, інформуємо. Добре, що ми можемо поєднувати навчання з реальною допомогою людям, — розповідає Інна.

Щоб дізнатися, як проходять практичні заняття у студентів за спеціальностями «туризм» та «готельно-ресторанна справа», знайомимося з наступними лабораторіями та агенціями.

Спеціалізована лабораторія з ресторанної справи. Саме тут для студентів проводять практичні та лабораторні заняття. Майбутніх фахівців із готельно-ресторанної справи навчають готувати страви, сервірувати столи, вони також опановують навички бармена. Особливістю занять є те, що після приготування їжі відбувається її дегустація. За спільним столом разом із викладачем студенти куштують власні страви. Кожен кухар розповідає про процес приготування та аналізує свою роботу. До обговорення долучаються й інші студенти. Вони висловлюють свої враження та дають поради. На думку викладачів, такі заняття є найкращим способом закріплення теоретичного матеріалу.

 

Відчути себе повноцінним працівником готелю студенти можуть у спеціалізованій лабораторії з готельної справи. На базі інституту економіки і права діє навчальний готель. Старший викладач Лариса Бутенко розповідає, що готельна справа — це не лише теорія, а й постійна практика.

—   Навчити готельній справі неможливо без матеріальної бази. Навчальний готель університету допомагає підготувати кваліфікованих фахівців. Під час практичного чи лабораторного заняття вони відпрацьовують відповідні технології, зокрема, аналізують стандарти номерів. Окрім цього, ми розігруємо різні ситуації, які можуть виникати в готелях при поселенні, виселенні тощо. Приємно, що свої вміння студенти мають змогу демонструвати і при поселенні гостей — учасників конференцій чи інших наукових заходів, — зазначає Лариса Юріївна.

Студенти, які планують пов’язати своє життя з туризмом, займаються в навчальній туристичній агенції. Лекції для них проводять представники відомих туристичних фірм Черкас. На заняттях студенти обирають тури та вчаться працювати з клієнтами.

Навчають в інституті економіки і права майбутніх екскурсоводів. Заняття для них проходять в науково-методичному Центрі туризмології та екскурсознавства. До підготовки цих фахівців долучаються весь університет: викладачі-історики розповідають про історичні пам’ятки, природники — про флору і фауну Черкащини, психологи — про психологічний клімат у туристичній групі. Майбутні екскурсоводи їздять Черкащиною, вивчають туристичну карту обласного центру, розробляють власні екскурсії та презентації. Після закінчення курсів учасники отримують сертифікат «Екскурсовод. Керівник туристичних груп». До речі, такий сертифікат може отримати як студент будь-якої спеціальності, так і кожен охочий, який прагне здобути ще одну ще одну кваліфікацію.

У навчально-науковому інституті економіки і права панує своя атмосфера. Тут кожен студент відчуває себе потрібним та має змогу продемонструвати свої вміння. Четвертокурсник Олексій Мальцевич зазначає, що будь-хто при бажанні може реалізуватися у різних царинах. Хлопець же обрав науковий напрям.

—   Завдяки підтримці викладачів інституту я досягнув успіхів. Брав участь у програмі «Еразмус+», є членом кафедрального гуртка, призером конкурсів всеукраїнських наукових робіт. Нині отримую Президентську стипендію. Переконаний, що постійна робота над собою сприяє розвитку людину, — зазначає студент.

Продемонструвати організаторські вміння студенти можуть, ставши членами студентської ради інституту. Студентська рада тісно співпрацює із керівництвом інституту. Разом вони обговорюють актуальні й цікаві заходи та сприяють їх проведенню.

—   Ми розуміємо, що студенти — це не тільки споживачі освітніх послуг, а й відображення духу, продовження традицій інституту. Тому ми розвиваємося, беремо участь у різних акціях та робимо все, аби студенту було цікаво, — розповідає голова студентської ради інституту Мар'яна Кусяка.

Справді, студентське життя насичене. Переконатися в цьому уже змогли першокурсники Юлія Козлова та Роман Шаповал. Вони розповіли, що навчання виправдало їхні очікування. Лекції є цікавими, практичні краще допомагають у засвоєнні матеріалу, а заходи, які організовує університет, зближують студентів. Магістрант Андрій Бойко відзначає, що розвиток навчально-наукового підрозділу залежить від студентів, бо інститут — це насамперед люди.

Інформативні лекції, цікаві практичні заняття, захист рефератів, написання контрольних робіт, навчальні екскурсії, підготовка до нових заходів, дружні розмови та багато іншого відбулося у цей день, 1 листопада 2018 року, у навчально-науковому інституту економіки і права. Та незалежно який би був день, інститут завжди залишається місцем, де поєднується виваженість, професіоналізм викладачів та креативність студентів. Така співпраця є гарантією успіху та запорукою нових здобутків.