У межах науково-дослідницької експедиції «Від геополітичної водної магістралі «від варягів у греки» княжих часів до заможної України як морської держави» у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся круглий стіл «Військово-морський флот України: історія, сьогодення, перспективи». Організатори заходу — науковці навчально-наукового інституту історії і філософії. До заходу долучилися також представники кафедри військової підготовки ЧНУ.

Учасників круглого столу привітав проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ Сергій Корновенко. Свій виступ Сергій Валерійович розпочав із історичних фактів. Він розповів присутнім, що Черкаський національний університет — це єдиний навчальний заклад України, що стоїть на березі Дніпра і з чиїх вікон видно шлях від варяг у греки.

—   Сьогоднішня тема для обговорення є надзвичайно актуальною. Події в Україні засвідчили, що морський кордон, як і сухопутний, є важливим для збереження територіальної цілісності нашої держави. Тому головною метою проведення заходу є інформування суспільства про Військово-морський флот України. Зокрема, йдеться про його необхідність для країни, — додав Сергій Корновенко.

Плідної та результативної роботи учасникам побажала директор ННІ історії і філософії Наталія Земзюліна:

— Такий круглий стіл ми проводимо вже вдруге. Разом із нашими гостями викладачі й студенти порушують актуальні, важливі й болючі теми нашого суспільства.

За плідну співпрацю та реалізацію спільних проєктів Наталія Іванівна вручила подяку капітану 3-го рангу Олександру Кальку.

Розпочав роботу круглого столу керівник експедиції, голова ГО «Асоціація ветеранів ВМС України» Сергій Гайдук — віце-адмірал, командувач Військово-Морських Сил ЗС України у 2014-2016 роках. Він розповів про сучасні виклики розвитку морської діяльності в Україні, шляхи її відродження. Окремо Сергій Анатолійович зупинився на темі морської спадщини України та ситуації, що склалася зараз.

За його словами, місією таких заходів є привернення уваги людей із різних регіонів до проблем Військово-морського флоту України.

Співдоповідачем із цього питання став помічник голови оргкомітету експедиції, член ГО «Асоціація ветеранів ВМС України» Сергій Шумський.

Про освітні аспекти у Морській доктрині України, у тому числі про відновлення системи підготовки кадрів, доповів капітан 3-го рангу Олександр Калько.

У своєму виступі доктор історичних наук, професор Віталій Масненко розкрив питання про Чорноморську доктрину в українській інтелектуальній традиції.

Разом із іншими учасниками заходу доктор історичних наук, професор Анатолій Морозов аналізував проблему сучасного оподаткування річкового транспорту на Дніпрі.

Про Балто-Чорноморський союз як геополітичну перспективу Центральної Європи розповів кандидат історичних наук, викладач кафедри історії України Андрій Касян.

А доцент Костянтин Івангородський розкрив тему «Геополітичний контекст морських походів запорожців».

На завершення круглого столу учасники спільно аналізували проблеми Військово-морського флоту та шукали шляхи їх вирішення.

Приємною несподіванкою і водночас підсумком роботи з популяризації теми України як морської держави стало нагородження професора Віталія Масненка пам’ятною медаллю «100 років прапору ВМС ЗС України». Відзнаку вручив особисто Сергій Гайдук.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького