Десять років тому, у жовтні 2009 року, в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася Перша міжнародна наукова конференція «Історія українського традиційного млинарства», у якій взяли участь понад п’ятдесят науковців з України, Німеччини, Чехії, Нідерландів, Росії. Захід проходив на базі кафедри історії України (завідувач Віталій Масненко), з ініціативи та діяльної участі доцента цієї кафедри Назарія Лавріненка.

Під час наукової конференції на пропозицію президента міжнародної млинологічної асоціації (TIMS) Віллєма ван Бергена та за підтримки українських учасників була створена Українська млинологічна асоціація (УМА). Метою цієї наукової громадської організації та всіх однодумців, що гуртуються навколо неї, є всебічна підтримка науково-пошукової роботи, спрямованої на дослідження пам'яток млинарства, сприяння їхній популяризації, збереженню й відновленню, залученню до сфери туризму, розвиток зв'язків і співпраці з іноземними млинологічними організаціями, сприяння науковому обміну, публікації результатів досліджень в українських та іноземних виданнях.

За результатами конференції у 2014 році, побачив світ перший спеціальний випуск «Українського млинологічного альманаху», у якому було опубліковано понад п’ятдесят наукових статей з історії млинарського промислу.

До десятилітнього ювілею Української Млинологічної Асоціації вийшов з друку другий випуск «Українського млинологічного журналу». Засновник видання Назарій Лавріненко, редактор Олена Крушинська. Видання підготовлено за підтримки Українського культурного фонду.

Серед авторів випуску: Віллєм ван Берген, президент міжнародного млинологічного товариства (ТІМS) з Німеччини, Лао ван дер Дріфт і Том Местерс, представники міжнародного млинологічного товариства з Нідерландів, Едді Де Саделер з Бельгії, Назарій Лавріненко, кандидат історичних наук, керівник Української млинологічної Асоціації, наукові співробітники музеїв-скансенів та заповідників, професори та викладачі, студенти провідних закладів вищої освіти України. Чимала когорта авторів із Черкащини, серед яких і  викладачі ЧНУ: Федір Гонца, Микола Бабак, Вікторія Пащенко, Ольга Шарапа, Валентина Цимбалюк та Олександр Лаврик.

На цей час уже відбулося кілька презентацій видання за кордоном. Зокрема, 19 серпня 2019 року у перший день засідань XV Симпозіуму Міжнародного млинологічного товариства (The International Molinological Society, TIMS) у Берліні журнал презентував особисто Президент TIMS Віллєм ван Берген. У Чехії голова секції «Вітряні млини при Технічному музеї у Брно» Ян Доубек презентував журнал на Загальнодержавному семінарі у містечку Усті-над-Орліці. В Україні з виданням вже встигли ознайомитися в Києві, Ужгороді, Харкові та інших містах.

 

На часі черкаська презентація другого випуску «Українського млинологічного журналу», яка відбудеться 7 листопада (четвер) о 13 годині у конференц-залі першого навчального корпусу. Запрошуємо всіх, хто цікавиться українською етнологією, історією, культурою. 

Кафедра історії України