Третій тур обласного етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук відбувся протягом 15-16 лютого у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

446 учнів міських, обласних та районних шкіл представили свої науково-дослідницькі роботи у відділеннях математики, економіки, фізики й астрономії, технічних, комп’ютерних наук, хімії та біології, екології й аграрних наук, літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства, мовознавства, історії, філософії і суспільствознавства.

Роботи конкурсантів у кожній з 64 секцій оцінювали журі конкурсу, до яких увійшли 96 науково-педагогічних працівників наукових установ, провідних закладів вищої освіти, дослідницьких центрів та мистецьких спілок: Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, Інституту механіки ім. С. Тимошенка Національної академії наук України, Навчально-наукового центру «Фізико-хімічне матеріалознавство», Національної академії наук України, Київського міжнародного університету, Черкаського державного технологічного університету, Уманського державного педагогічного університету імені П. Тичини, Черкаської дослідної станції біоресурсів, Інституту розведення і генетики тварин, Національної академії наук України, Національної Спілки художників України, Національної спілки краєзнавців України, Корсунь-Шевченківського педагогічного коледжу ім. Т. Шевченка, КЗ «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради», досвідчені педагогічні працівники загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів області, КЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради».

Члени журі відзначили широкий спектр наукової тематики, актуальність переважної більшості науково-дослідницьких робіт, належний рівень виконання наукових досліджень та оформлення робіт.

— Завдяки цьому випробуванню діти гартуються, змагаючись між собою. Мені цікаво спостерігати за їхніми психологічними змінами, баченням себе і свого місця в науковій діяльності. Сформувавши потужну команду, ми їдемо на фінал МАН представляти Черкаську область і завжди потрапляємо десятку кращих, — каже Наталія Драник, керівник обласного відділення МАН, заступник директора КЗ «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми ЧОР».

Наталія Драник

Учні демонстрували свою обізнаність в обраній науковій темі, свій світогляд та набуті знання, що мають практичний і теоретичний інтерес.

Учень 11 класу Золотоніської гімназії ім. С. Скляренка Максим Пузєєв був одним із тих, хто, окрім теоретичного матеріалу, представив і реалізовані власні винаходи. Тема його роботи — «Використання Lego Education для проведення експериментів з фізики». Він сконструював чотири прилади із деталей ігрового конструктора. Втілити ідею Максиму допоміг директор школи.

— Я черпаю натхнення в конструюванні винаходів. Для мене цікавим досвідом є те, що члени журі підказали шлях до вирішення деяких недоліків моєї роботи, показали вектор, у якому потрібно рухатися для досягнення поставленої мети, — зазначив Максим Пузєєв.

Огляд роботи Максима Пузеєва
Учителька інформатики Золотоніської школи I-III ступенів № 3 та науковий керівник учня Ірина Пузєєва розповіла про те, наскільки робототехніка є актуальною темою. Також вона поділилася своєю думкою про МАН:

— Мала академія наук — це чудовий шанс для тих, хто хоче знати більше, ніж дає шкільна програма.

Максим Пузєєв зі своїми науковими керівниками

Учениця 11 класу НВК «Уманська гімназія — школа естетичного виховання» Оксана Музиченко поінформувала, що раніше в межах Малої академії наук її старша сестра захищала роботу про літературну творчість їхнього дідуся Степана Павленка. Нині Оксана підготувала дослідження на основі вже творчості бабусі Ольги Павленко — писала про її збірку «Мальви на причілку».

— Мені було складно працювати над темою, але сьогодні я відчула себе справжньою науковицею. Насправді, було дуже цікаво вивчати творчість людини, яку ти знаєш особисто. Я досліджувала використання флористичних образів у збірці «Мальви на причілку», зокрема те, як письменниця через рослинні образи передає характери та настрій, — розповіла Оксана Музиченко.

Оксана Музиченко

Учень 9 класу Смілянської спеціалізованої школи I-III ст. № 12, учасник секції «Англійська мова» Дмитро Панасенко зазначив, що захоплюється читанням пригодницьких книг. Тому він підготував роботу для захисту на літературну тему «Традиції та новаторство в романі Р. Стівенсона «Острів скарбів».

— Сьогодні я покращив рівень розуміння англійської мови, адже саме це для мене зараз найскладніше. Я намагаюся адаптуватися до акценту та швидкого темпу вимови іноземців, — зазначив Дмитро Панасенко.

Дмитро Панасенко

Про свій досвід роботи з учнями-МАНівцями розповіла вчителька англійської мови Людмила Галата з Кам’янського ліцею № 1:

— Мала академія наук — це тренування перед вступом у ЗВО. Ми допомагали своїм учням у виборі теми, літератури та підготовці презентації до виступу. Особлива увага приділялася оформленню роботи, потрібно було дотримуватися вимог до наукових робіт, і учні з нашою допомогою вчилися це робити. Реалізована робота — корисна, хоч і масштабна.

Делегація Кам’янського ліцею № 1

Учениця 11 класу Богдана Опалько із Тальнівського економіко-математичного ліцею вже третій рік поспіль працює в напрямі «Прикладна математика». Суть її теми — створення програми для діагностики наявності серцево-судинних захворювань.

— Ми взяли набір статистичних даних, а потім створили програму, щоб дізнатися, чи аналогічні вона дає показники. Мене настільки зацікавила тема, що на труднощі не зважала. Кваліфіковані керівники мене якісно підготували. Отож, я отримала досвід, необхідний для розвитку в цьому напрямку, — пояснила Богдана Опалько.

Богдана Опалько

Віктор Пограничний, учень 10-го класу Кам’янського ліцею № 1 працював над темою «Свято-Миколаївська церква — центр духовності в місті Кам’янка». Він розповів, що покращив рівень красномовства завдяки проєкту. Хлопець згадує, як працював над матеріалом:

— Процес дослідження був клопітким, оскільки більшість історичних джерел про об’єкт до нас не дійшло. Довелося збирати факти по крупинках і вибудовувати їх в логічний ланцюжок.

Віктор Пограничний

Анна Борщ, учениця 9-го класу Смілянської НВК ЗОШ I-III ст. № 3 — колегіуму, розповіла про перший досвід участі в Малій академії наук:

— Цьогоріч я вперше спробувала захистити свою роботу — «Математичні закономірності в хімії». Я вважаю, що це цікава тема, тому що математика простежується майже в кожній науці, але в хімії вона найбільше виражена. Ця наука — джерело мого натхнення, тому сподіваюся на успіх!

Анна Борщ

Поліна Смотрова, учениця 10 класу Черкаської спеціалізованої школи № 27 ім. М. Путейка, вже вдруге готувалася до захисту в МАН:

— Підготувала тему «Релігієзнавчі туризми». Складнощів у процесі захисту майже не було, окрім запитань учасників із різних районів про відсутність деяких пам’яток у моєму списку.

Поліна Смотрова

Размік Саркісян, учень 11 класу Черкаської гімназії № 31, попри участь у всеукраїнському етапі торік, цього разу вперше хвилювався:

— Моя тема з теоретичної фізики — «Моделювання процесів виробництва нанопошуків оксидів». Мені подобаються досліди, від них я отримую задоволення, а ще люблю публічно виступати.

Про можливості МАН розповіла Оксана Ткаченко, вчителька зарубіжної літератури Тальнівського економіко-математичного ліцею:

— За відгуками школярів, участь у МАН — великий досвід роботи із науковим матеріалом, навички доводити свою думку перед новою аудиторією, презентувати своє бачення питання чи проблеми, яку вони досліджують. Я спостерігала, що за період спільної роботи в МАН діти здружуються.

Оксана Ткаченко

У секція «Історичне краєзнавство» цього року було подано до захисту 22 учнівські роботи переможців міських та районних конкурсів Черкащини.

Журі конкурсу визнало кращими роботи Аліни Литвин («Увічнення пам’яті Луки Кримського (В.Ф. Войно-Ясинецького») (Черкаська ЗОШ № 32) та Андрія Лісового («Проблеми муніципальної геральдики Костянтинівської територіальної громади», Смілянський НВК «Лідер»). Серед робіт, які посіли другі і треті місця – «Розвиток фізичної культури та спорту в селі Благодатне (Чапаєвка) у ХХ – ХХІ ст.» (Вікторія Брагінець, Благодатнівська ЗОШ Золотоніського району), «Нова Сербія на території Чигиринщини та її вплив на історію та розвиток краю» (Данило Сівак, Чигиринський НВК № 2), «Внесок пошукової групи «Оберіг» у дослідження життя і творчості Х. Ящуржинського» (Тетяна Онопрієнко, Уманська ЗОШ № 14), «Історичні умови економічного розвитку містечка Драбів у ХІХ – ХХ ст.» (Максим Ситник, Драбівський НВК) та інші.

Висновки щодо результатів оцінювання учнівських робіт зробив учасник журі, професор ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Василь Мельниченко, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професору Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького:

— Зміст учнівських робіт засвідчив належні дослідницькі навички авторів, їхнє уміння самостійно працювати з архівними матеріалами та науковою літературою, робити самостійні узагальнення та висновки. Крім того учасники конкурсу продемонстрували здатність публічно відстоювати свою думку і вести наукову дискусію.

Професор також виконав доручення Президії Національної спілки краєзнавців України та вручив посвідчення «Почесний краєзнавець України» методисту відділення «Історія» Черкаського територіального відділення Малої академії наук України, кандидату історичних наук Тетяні Миколаївні Нераденко.

Із соціальних мереж:

Наталя Лебеденко: «Дякуємо високоповажному журі обласного етапу захисту наукових робіт Малої Академії наук в секції «Краєзнавство» за компетентну і професійну оцінку дослідницько-творчих робіт наших дітей. Ваша участь у цьому процесі була мотиваційною і пізнавальною, випробувальною і людяною. Низький уклін за гідну оцінку наших юних академіків: вони старалися! Добра Вам!»

Олена Бурлака: «Сьогодні дійсно відчула неймовірну насолоду від роботи юних учасників конкурсу. Цікаві теми, відповідальна підготовка, прекрасні виступи... Це було справжнє свято молодої науки. Натхненні дівчата і дуже серйозні хлопці. Справді якісний конкурс. Надихаюче. Захотілось повернутися в конкурс у якості керівника учнівських досліджень».

 

 

БІЛЬШЕ ФОТО

Студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій Оксана Сивоконь