Викладачка, координаторка Центру гендерної освіти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Наталія Байдюк стала однією з 500 найактивніших жінок України. Вона отримала запрошення до участі у Другому Всеукраїнському Жіночому Конгресі.

З вітальним словом до учасників та учасниць Конгресу звернулися Президент України Петро Порошенко, Президент Литовської Республіки Даля Грибаускайте, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Перші особи держав зазначили, що актуальним залишається завдання — з повагою ставитися до кожної особистості, вибудовувати відносини без дискримінації, на принципах ґендерної паритетності. Вони також наголосили на визначальній ролі жіноцтва у вирішенні суспільних проблем та побудові європейської держави.

Учасники заходу мали змогу відвідати шість дискусійних платформ, які були присвячені українським та світовим трендам у політиці рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, безпеці інформаційного простору, подоланні дискримінації жінок на ринку праці та ґендерних розривів у заробітній платі. Спікерами стали Ірина Геращенко, перша заступниця Голови Верховної Ради України, Лаура Купер, віце-заступниця міністра оборони США з міжнародної безпеки, Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, Лілія Гриневич, міністерка освіти і науки України, Ірина Фріз, міністерка у справах ветеранів, Світлана Войцеховська, голова підкомітету з питань законодавства про статус народного депутата України Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи ВР, Микола Кулеба, уповноважений Президента України з прав дитини, надзвичайні і повноважні посли США, Великої Британії, Португалії, Іспанії, Швеції, Норвегії, Литви та багато інших спікерів.

За результати зустрічі Другий Український Жіночий Конгрес визначив пріоритетні напрями політики рівних прав і можливостей в Україні на 2019 рік. Серед них: сприяння розширенню політичної та економічної участі жінок у суспільному житті, забезпечення принципу ґендерної рівності у секторі безпеки і оборони та в правоохоронній діяльності, сприяння поширенню принципів рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

З детальнішою інформацією про Другий Український Жіночий Конгрес можна ознайомитися на сайті http://womenua.today/

Наталія Байдюк,  викладачка кафедри початкової освіти, координаторка Центру гендерної освіти ЧНУ імені Богдана Хмельницького