Магістранти навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій ЧНУ ім. Б. Хмельницького Анастасія Пройдисвіт і Ліна Тимошенко разом із професором кафедри українського мовознавства та прикладної лінгвістики Людмилою Шитик провели діалектологічні змагання у Кам’янському екологічно-економічному ліцеї. Захід відбувся у межах проекту «Кожне сільце має свою пісню та слівце». Крім цього, відбулися профорієнтаційні зустрічі з майбутніми абітурієнтами, яку провів директор ННІ Ігор Погрібний.

Ініціаторами мовної студії стали головний редактор українського видання в Торонто «New Pathway» Юрій Білінський та професор кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Ганна Мартинова.

Діалектологічний урок відбувся у формі змагань між двома командами. Ведучі підготували для учасників «мовне лото» — конкурси, у яких учні демонстрували особливості місцевого мовлення, зокрема, оцінювалися оригінальність назв та лозунгів команд.

— Зізнаймося, що нині більшість людей розмовляє суржиком. На тлі русизмів та англіцизмів літературна мова втрачає свій колорит, тому нам важливо зберігати традиції, спілкуватися рідною мовою та не цуратися свого коріння, — зазначила вчитель української мови та літератури Ганна Соколова.

Для студентів і викладачів провели екскурсію у літературно-меморіальні музеї Олександра Пушкіна та Петра Чайковського. Організатором стала заступник директора з виховної роботи Кам’янського історико-культурного заповідника Таміла Чупак. Крім цього, гості відвідали картинну галерею, ознайомилися з пам’ятками національного значення та архітектурними прикрасами міста Кам’янка. Не обійшлося і без мистецьких дарунків — творчий колектив «Самоцвіти» продемонстрував тутешні народні танці.

— Ми повинні з гордістю говорити: «Я — українець!», шанобливо ставитися та пишатися своєю солов’їною, — наголосила заступник директора з навчально-виховної роботи Кам’янського ліцею Стелла Ходоровська.

 

 

ННІ української філології та соціальних комунікацій, Вікторія Дзеціна, 3-Р