У межах робочого візиту до Черкаської області Міністр освіти і науки Лілія Гриневич поспілкувалася з колективом Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Вона відзначила, що університет успішно розвивається, поліпшуючи свої позиції у всеукраїнських та входячи до світових наукових рейтингів.

— Ми знаємо, що ЧНУ працює гідно, розвиває освітні програми, — наголосила Лілія Михайлівна.

З колективом навчального закладу говорила про розвиток вищої школи, про те, що вже вдалося реформувати, й про те, що буде зроблено у цій сфері найближчим часом.

— Стан системи вищої освіти викликає тривогу, — зазначила Лілія Гриневич. — Як ви пам’ятаєте, після Революції Гідності одним із перших був прийнятий Закон України «Про вищу освіту». Від того часу в системі вищої освіти сталося багато змін. Розроблені 200 стандартів якості освіти. Почало працювати Національне агентство з питань якості освіти, Національне агентство кваліфікацій. Функціонують внутрішні системи забезпечення якості освіти. Розвивається державно-приватне партнерство в освіті, дуальні освітні програми. Нині назріли поправки до закону.

Важливо й те, що в Україні забезпечено рівність доступу до вищої освіти. Хоча, коли ми починали вводити систему зовнішнього незалежного оцінювання в 2000-х роках, мені казали: ти займаєшся дурницями. Пройде не одне десятиліття, щоб це запрацювало в Україні. Нині ж система ЗНО успішно діє.

Лілія Михайлівна окреслила й ті питання, які ще потребують вирішення.

Нагадала, що в кожному європейському університеті навчання розпочинається з курсу академічної доброчесності і Україна теж повинна прийти до цього. Окремо зупинилася на питаннях науки, зазначивши, що університетська наука активно розвивається і подекуди випереджає академічну.

Розмова проводилася у формі відкритого діалогу. Міністр відповіла на питання учасників зустрічі. Академічну спільноту Черкаського національного турбувало викладання історії України у системі вищої освіти. Лілія Михайлівна солідарна з істориками Черкаського національного, зокрема, з професором Віталієм Масненком, у тому, що цей предмет не можна виключати з навчальних програм вищої школи України.

Науковці також порушили питання щодо необхідності включення предмета «Основи філософського мислення» до шкільних програм. 

Міністра освіти і науки, як і колектив Черкаського національного, непокоїть доля розпочатих реформ. Освітяни зійшлися на тому, що галузь повинна мати достатнє парламентське лобі, аби відстоювати інтереси національної освіти і науки.

На завершення ректор університету Олександр Черевко подякував Міністру освіти і науки Лілії Гриневич за підтримку і, зокрема, за реалізацію інвестиційного проекту — відбудови навчального корпусу № 4.

Лілія Михайлівна мала змогу особисто переконатися в успішній відбудові зруйнованого пожежею в 1990 році навчального корпусу, оглянувши будівництво.

 

6

Детальніше про це — у сюжетах Студентського телебачення ЧНУ:

 

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького