У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся круглий стіл — «Право громадян України на державну службу». Участь у заході взяли викладачі кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології, а також представники Національного агентства України з питань державної служби.

Теоретичними напрацюваннями — світоглядними викладками поділилися перший проректор університету Василь Мойсієнко, доктор історичних наук Анатолій Чабан, а також доктор філософських наук, професор Микола Іщенко.

Завідувач сектору з питань юридичного забезпечення Міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби в м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях Ганна Жохова спростувала низку міфів про державну службу й довела їхню безпідставність. Вона висвітлила основні переваги державної служби та переконливо їх аргументувала: безстроковість, стабільна оплата праці, соціальні гарантії, законодавчо захищена робота.

Для молодих і потенціальних державних службовців це можливість для постійного саморозвитку; безкоштовне навчання в Національній академії державного управління при Президентові України, а також у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького з опанування спеціальності «Публічне управління та адміністрування»; стажування в центральних органах державної влади України й за кордоном; постійна залученість до державних і державотворчих процесів; робота над цікавими та важливими соціально-економічними й суспільно-політичними проектами; командна гра.

Керівник апарату Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Шабатін розповів про етапи свого кар’єрного зростання, особливості державної служби, а також аргументував її важливість для суспільства й держави.

Про специфіку вступу на державну службу, професіоналізм державного службовця та його значення в системі державного управління поінформувала учасників круглого столу начальник відділу з питань управління персоналом апарату Черкаської обласної державної адміністрації Анна Копилова. Актуальним і цікавим для студентів стало питання щодо можливостей їх стажування в апараті та інших структурних підрозділах облдержадміністрації. Цей аспект не є проблемним, оскільки обласна державна адміністрація готова до співпраці зі студентами університету. Між державною установою та закладом освіти підписані відповідні договори, які не втратили чинності. Водночас такі можливості розширюються й у разі вступу абітурієнта до магістратури за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, оскільки навчальним планом передбачена виробнича практика з практичної підготовки та стажування в органах державної влади й місцевого самоврядування.

У ході здійснення реформи державної служби України професійна державна служба стала значно доступнішою для її здобувачів. Так, громадяни України, які мають освітній рівень молодшого бакалавра та бакалавра, спеціаліста й магістра, можуть у будь-який момент через Інтернет-ресурси подати документи на цілком прозорий конкурс для заміщення вакантних посад державної служби, пройти відповідні випробування й бути прийнятими на державну службу. З деталізацією цього механізму ознайомив учасників круглого столу головний спеціаліст сектору з питань юридичного забезпечення міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби в м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях Костянтин Шваля. Він зазначив, що державні службовці цього органу виконавчої влади України всебічно й конструктивно консультуватимуть усіх, хто виявить бажання вступити на державну службу.    

 

Кафедра державної служби, публічного адміністрування та політології