Сьогодні ми в навчально-науковому інституті педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Тут панує особлива атмосфера, у цьому інституті навчають майбутніх соціальних працівників, вихователів, учителів початкових класів, а також художників. Детальніше про будні студентства читайте в проекті «Один день із життя інституту, факультету».

Хтось несе мольберт, хтось тримає в руках книгу з вивчення психології учнів початкових класів, а хтось готується до тренінгу — так розпочинається ранок в інституті педосвіти, як за традицією називають його в університеті. На порозі корпусу №4 нас зустрічає директор Тимофій Десятов. Сьогодні він проводить екскурсію навчально-науковим підрозділом.

Перед нами 376 аудиторія. Заходимо і спостерігаємо за заняттям з основ психодіагностики. Такі практичні заняття завжди проходять у нестандартній формі. У дружньому колі разом із викладачем студенти аналізують малюнки, вивчають внутрішній світ людини та з’ясовують, що передувало тому чи іншому настрою. За словами доцента кафедри педагогіки і психології Сабіни Раджабової, такі заняття мають подвійне значення. По-перше — це перевірка набутих знань, а по-друге — методологічне відпрацювання їх на практиці.

— А ще це зближує студентів, — переконана викладачка.

За дверима аудиторії №250 тиша. Тут проходить заняття для студентів, які навчаються за освітньою програмою «логопедія». Майбутні фахівці опановують психолого-педагогічну характеристику дітей із порушеннями мовлення. За допомогою звичайної соломинки студенти відпрацьовують техніку, яка спрямована на виправлення вад мовлення. Майбутні педагоги розповідають, що освітні методики вже застосовували під час навчання школярів і на власному досвіді переконалися, що вони дійсно ефективні.

Проходимо коридорами інституту. Мистецтво — всюди. Художні полотна на стінах коридору вказують нам шлях до 370-ої аудиторії. Тут — мольберти, полотна, олійні, акрилові фарби та пастель. Це світ студентів кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Для тих, хто опановує мистецьку спеціальність, є чудова нагода повчитися у знаних в Україні художників. Серед них заслужені художники України Тетяна Касьян, Іван Фізер, Віктор Олексенко, Віктор Афонін і народний художник України Іван Бондар.

Важливою складовою роботи цієї кафедри є виставкова діяльність. Студенти беруть участь у регіональних, обласних художніх виставках, а також організовують персональні експозиції. Роботи викладачів і студентів експонуються в Черкаському обласному художньому музеї, у музеї «Кобзаря» Т.Г. Шевченка, в Черкаському обласному інституті післядипломної освіти педагогічних працівників, у дитячих бібліотеках, а також у Канівському музеї народного декоративного мистецтва при Шевченківському національному заповіднику.

Переконатися в майстерності юних художників ми мали змогу у черкаському музеї «Кобзаря». Саме там відкрилася щорічна виставка.

— На виставці — роботи різного жанру, виконані у межах семестрових, курсових, дипломних та магістерських проектів. Цього року представлено більше сотні робіт, — розповідає завідувачка кафедри Тетяна Касьян.

Під час навчання в університеті студенти мають можливість пройти закордонне стажування або навчатися в Європі за програмою «подвійного диплома». Завдяки партнерству університету з Вищою школою лінгвістичною у м. Ченстохова (Польща) студенти отримають після завершення навчання і український, і польський дипломи про вищу освіту.

— Навчально-науковий інститут педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва є місцем реалізації потенціалу студентів, — продовжує розповідь Тимофій Михайлович. — Інститут популярний серед абітурієнтів. Імідж наш створюють і підтримують своїми досягненнями студенти й викладачі. Ми відходимо від звичного формату лекції, використовуємо нові методики, робимо все, аби студенту в нас було не лише корисно, а й цікаво. Готуємо майбутніх фахівців для Нової української школи. Студенти є активними учасниками творчих гуртків, різноманітних заходів. Окрім цього, тісно співпрацюємо з громадськими організаціями.

Після спілкування з директором інституту відвідуємо науково-практичний круглий стіл «Подолання домашнього насильства — сила у взаємодії». Захід проводиться у межах Всесвітньої кампанії «16 днів проти насильства». Організатори круглого столу — викладачі кафедр соціальної роботи та соціальної педагогіки, початкової освіти, а також представники Центру гендерних досліджень університету. Активну участь беруть і студенти. Підсумком їхньої роботи буде «Карта ресурсів» — детальна інформація про заклади, установи та організації, що надають допомогу постраждалим від домашнього насильства на Черкащині. Учасники переконані, що важливу роль у подоланні домашнього насильства та його недопущенні відіграють не стільки правоохоронні органи, скільки правозахисні організації та освітні установи.

Ідемо далі. Нашу увагу привертає жвава дискусія в аудиторії №371. Тут проходить черговий тренінг. Його назва — «Електронна демократія як механізм взаємодії у громаді». Старшокурсники разом із викладачами кафедри педагогіки вищої школи і освітнього менеджменту і запрошеними спікерами обговорюють актуальні питання та разом шукають відповіді на них. Саме така взаємодія, переконує завідувач кафедри ПВШОМ Сергій Данилюк, сприяє в набутті професійних навичок для майбутніх фахівців. 

Продовжуємо екскурсію навчально-науковим інститутом. Біля розкладу зустрічаємося з групою студентів різних курсів навчання. Усі вони поділені на пари, на декому — чорні окуляри. Саме в такому форматі практичних вправ проходить робота гуртка з соціальної роботи «Соціальний експериментаріум». Заняття для студентів проводить науковець Олена Коломієць. За її словами, учасники гуртка не лише вдосконалюють свої знання, а й вчаться довіряти один одному. Заняття проходить із використанням сучасних спеціальних методик. У майбутньому такі вправи студенти можуть застосовувати і в професійній діяльності.  

Йдемо далі. Перед нами музей-лабораторія педагогічної спадщини Олександра Захаренка. Сьогодні тут людно — на екскурсію завітали учні однієї з черкаських шкіл. Для них студенти старших курсів розповідають про життєвий і творчий шлях видатного випускника університету.

Веселий сміх, жваве обговорення привертає нашу увагу. У такій дружній атмосфері проходить засідання студентської ради інституту. Долучаємося до розмови.

— Ми активні учасники всіх загальноуніверситетських заходів. Організовуємо й низку власних заходів в інституті. Студентська рада нашого ННІ дружня, згуртована і це завжди допомагає нам у реалізації наших задумів. Відомий інститут і своєю волонтерською діяльністю. Ось, наприклад, студенти кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва оздобили зображеннями птахів місцеве відділення соціальної реабілітації людей з інвалідністю. А згодом студентська рада подарувала свято милосердя і добра вихованцям і працівникам Територіального центру надання соціальних послуг міста Черкаси, — каже голова студентської ради Анастасія Щербата.

Про дружню атмосферу в інституті розповідає і першокурсниця Мирослава Орап. Дівчина каже, що тут вона має змогу розвиватися. Інститут є місцем самореалізації. З бажанням та з підтримкою викладачів можна досягнути успіху.

Поспілкувавшись зі студентською радою, ми продовжуємо знайомство з інститутом. Дзвінкі голоси і пісня «Ми бажаєм вам добра» привели нас на репетицію відомого вокального гурту ЧНУ «Серця трьох». Гурт є активним учасником усіх загальноуніверситетських подій. Солістики переконані, що лише якісна робота є запорукою подальшого розвитку.

День у навчально-науковому інституті підійшов до завершення. Він був насичений і жвавий. Та завтрашній день буде не менш енергійним. Тут знову буде гомін студентів, цікаві практичні заняття, робота гуртків і планування майбутніх спільних проектів.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького