Сьогодні світ відзначає день пам’яті жертв Голокосту. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького теж згадує трагічні події.

За визначенням науковців, Голокост — це систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.

Аспірант ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Олексій Компанієць підготував дослідження про події Голокосту, які зачепили Черкаську область. Він наголошує, що на Черкащині, ледве не в кожному районі, з’явилися свої «бабині яри» — пам’ятні місця, з якими пов’язані акції геноциду євреїв у 1941 – 1944 роках.

У ЧНУ проведено інформаційну кампанію, присвячену тим сторінкам історії. Напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту куратори академічних груп спеціальності «Дошкільна освіта» провели зі студентами заходи зі вшанування пам’яті загиблих.

— 27 січня — День скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі і співчуваємо жертвам і тим, хто втратив рідних і близьких, — говорить Олена Лугіна, викладачка ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва.

Студентська рада ЧНУ теж провела меморіальну акцію.

— Аж 75 років тому стались ці страшні події, але ми пам'ятаємо і згадуємо Голокост, — каже голова студентської ради ЧНУ, студентка ННІ економіки і права Мар’яна Кусяка. — До 1945 року нацисти, їхні союзники та колабораціоністи замордували близько дві третини європейських євреїв у рамках так званого «остаточного розв’язання єврейського питання». У часи Голокосту переслідувалися також інші етнічні групи через їхню гадану расову й біологічну меншовартість. І це страшно!

— Голокост — це рана. Це геноцид і умисне винищення невинних людей. Це страшний злочин перед людством Це масове винищення людей, які навіть не знали, в чому вони винні. Коли я думаю про ці «табори смерті», мені здається, що це просто фільм чи казка. Але це реальність, — говорить Валерія Єфіменко, студентка ННІ іноземних мов.

— Страшний злочин над людством, скоєний хворими психами. Ось що я думаю про Голокост, — говорить студент ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я Дмитро Зеленський.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького