Студентство є однією з найактивніших спільнот суспільства: сучасною й ініціативною. Свідченням цього стала зустріч директора Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України Олексія Бонюка зі студентами ННІ економіки і права Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

На заході був присутній перший проректор Василь Мойсієнко, який представив гостя.

Олексій Бонюк розповів про те, як працює інститут безоплатної правової допомоги в правовій системі України. БПД — це правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел.

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг: надання правової інформації; надання консультацій і роз'яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру).

—   Зараз поступово в Україні просуваємо підхід БПД, щоб у будь-якому питанні громадяни не зверталися до «сусіда, кума, свата, брата», як це заведено зазвичай. Усі соціологічні опитування показували, що люди не довіряють державним інституціям. Аби громадяни почали звертатися до фахівця, який справді може їм дати пораду, потрібно інформувати про це населення, — звернувся до майбутніх правників Олексій Бонюк.

Серед ключових правових послуг, що надає БПД, є такі: захист від обвинувачення, представництво інтересів у цивільних та адміністративних справах, правова інформація, консультації та роз’яснення тощо.

Станом на сьогодні у системі БПД діють: 23 регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги; 84 місцевих центрів з надання БВПД; 428 бюро правової допомоги; 5 правових клубів «Pravokator»; 6760 адвокатів залучених до надання БВПД; близько 1500 штатних юристів системи БПД тощо.

Українська система надання безоплатної правової допомоги — найбільша в Європі. Це один із найуспішніших соціальних проєктів Міністерства юстиції України, Уряду та міжнародних партнерів. Разом із тим, система безоплатної правової допомоги продовжує розвиватися, прагнучи якнайкраще відповідати сучасним викликам.

Серед інновацій, які озвучив очільник системи — створення точок доступу до БПД на базі юридичних клінік. Одна з таких клінік успішно функціює і в Черкаському національному університеті.

У планах — створення правової допомоги у смартфоні, правова підтримка у проведенні земельної та інших реформ, розвиток мережі незалежних провайдерів правової допомоги. Під час зустрічі студенти дізналися про такі важливі проєкти системи БПД, як відновне правосуддя й українська правова Вікіпедія — довідково-інформаційна платформа правових консультацій WikiLegalaid, де нині існує вже понад 1400 загальнодоступних консультацій.

Олексій Бонюк порадив студентам, обираючи майбутню професію, опиратися лише на власні знання, які можуть відкрити для них багато шляхів, зокрема, й роботу в системі безоплатної правової допомоги. Також він дав декілька порад із власного досвіду, зокрема, згадав часи, коли тільки розпочинав працювати в Міністерстві.

Гість таокж зустрівся з ректором університету Олександром Черевком. Обговорювали перспективи співпраці Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України з ЧНУ. 

Довідково: за інформацією Міністерства юстиції, отримати правову допомогу можна особисто, звернувшись до найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, бюро правової допомоги або до громадських правозахисних організацій. Знайти найближчий центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги, бюро правової допомоги та офіс громадської правозахисної організації можна тут: Всеукраїнська карта правових потреб, інституцій та партнерів системи безоплатної правової допомоги.

Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). За згаданою «гарячою лінією» можна отримати консультацію з правових питань, дізнатися інформацію щодо актуальних адрес центрів та з’ясувати інші питання функціонування системи надання безоплатної правової допомоги.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького